Adressändring

5 tips för att leva mer klimatsmart

Vill du också börja leva mer hållbart och på ett sätt som värnar om miljön? Anna Rydne, som inspirerats av Zero waste-rörelsen, delar med sig av sina bästa knep.

Var vi bor kan många gånger påverka hur lätt, eller svårt, det är att leva klimatsmart. Bor du på landet kan du behöva bil för att ta dig någonstans och inne i stan kan det vara svårt att hitta till en återvinningscentral. Men, alla kan göra något och med enkla medel går det att förändra sin livsstil.

Ska du flytta? Beställ Eftersändning här.

Anna Rydne, 45 år, är fyrabarnsmamman som helt tagit bort plast ur sitt hem och som lever avfalls- och kemikaliefritt. Som författare till boken ”Urban Eco” har hon flera tips på hur alla kan börja leva mer klimatsmart.

Följ Annas klimatsmarta, avfalls- och kemikaliefria liv här.

Anna Rydne tipsar: 5 knep för att leva mer klimatsmart

  • Använd bara sådant du kan återanvända: ”Det ska gå att tvätta eller diska. Jag har bland annat använt tygblöjor och ersatt hushållspappret med tygtrasor.”
  • Välj dina turer med bilen: ”Det är svårt att undvika bil när du har barn men ta den inte överallt utan när ni verkligen behöver.”
  • Handla second hand: ”Det som vi köper begagnat är ju nytt för vår familj och vi vet att det är bra kvalitet eftersom det fortfarande håller.”
  • Semestra i Sverige: ”Barn måste inte åka över hela världen för att få uppleva saker.”
  • Tvätta inte mer än du behöver: ”Häng ut och vädra så fräschas det snabbt upp.”


* Zero waste innebär att du i största möjliga mån inte genererar något skräp. Du använder inga engångsartiklar eller -förpackningar och behöver alltså inte ens källsortera någonting. Allt ska kunna gå att återanvända och inget ska skickas till förbränningsanläggningar. Matrester komposteras.

Låt inte ditt nya liv hamna på din gamla adress
Funderar du på att flytta för att kunna vara snällare mot miljön? Kom ihåg att beställa Eftersändning, som är en tjänst från Svensk Adressändring, så når posten fram till ditt nya hem. Det gäller oavsett vilken adress som står på kuvertet.
Beställ Eftersändning


Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 21–25 mars 2019 har sammanlagt 1017 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 23–40 år i Sverige.