Bo med mamma? Inte så avlägset som man kan tro
Många längtar efter den dagen då de flyttar hemifrån och får bo utan sina föräldrar. Men i vuxen ålder är inte tanken helt främmande för att flytta ihop igen. Det visar en ny undersökning som Svensk Adressändring har gjort.
Att aldrig slippa föräldrarnas tjat trots att du är vuxen eller ett sätt att komma närmare varandra och dela på vardagssysslorna? Att bo i ett generationsboende är inte speciellt vanligt i Sverige, bara ett par procent uppger att det är så de lever idag. Däremot är det 61 procent som inte utesluter det som ett framtida alternativ. Det visar en undersökning som YouGov gjort på uppdrag av Svensk Adressändring.
En av de som flyttat ihop med sina föräldrar igen är Nicole Gillström, 32 år. Under samma tak bor också hennes man och deras son som föddes i mars 2018. I juni förra året flyttade de alla in i det nyköpta huset i Tyresö, Stockholm.
– Det var inte ett förslag som någon av oss kom på under en dag utan det växte fram och vi pratade mycket om det innan vi bestämde oss. Vi bodde med mina föräldrar som studenter och visste att det funkade bra, säger Nicole Gillström.
Hennes föräldrar har även en lägenhet i Spanien vilket gör att de inte alltid bor ihop även om deras hus är allas hemadress. Idag har de varsitt sovrum och delar på övriga utrymmen men planen är att göra en tillbyggnad till huset så att de enbart kommer dela på köket i framtiden. De ser nästan bara fördelar med beslutet att flytta ihop, främst för sin sons skull.
– Många barn har ingen anknytning till den äldre generationen och förlorar sin historia. Nu finns det alltid någon som lyssnar på honom och leker med honom. Han får mycket tid och vi kan till exempel åka till mataffären utan att han behöver följa med utan kan vara hemma istället, säger Nicole Gillström.
Förutom det är det också smart rent ekonomiskt att bo flera tillsammans.
– Vi har kunnat skära ner på alla kostnader och vi lagar och äter all mat ihop. Storpacken går åt och vi behöver heller inte slänga någonting.
Helt friktionsfritt är det, av naturliga skäl, inte när flera vuxna ska bo tillsammans men Nicole tipsar om att ständigt ha en öppen kommunikation.
– Det kan bli diskussioner ibland och beslut som ska tas men det har gått bra än så länge. Man måste vara tydlig med absolut allting, om vad alla vill i vårt hus och vad alla tycker är viktigt. Vi kan inte ha olika regler för olika personer så det är det är viktigt med en diskussion om hur vi vill leva.
Även om Nicole själv är nöjd med sin boendesituation är hon inte säker på att antalet generationsboenden kommer öka då många nog redan från början tänker att det inte är värt att testa, med risk för bråk.
– För oss har fördelarna vägt över. Vi får se mer och lär oss om sådant som jag och min make själva inte engagerat oss i innan, som trädgårdsarbete. Dessutom träffar vi fler människor i alla åldrar.
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 21–25 mars 2019 har sammanlagt 1017 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 23–40 år i Sverige.