Lista: Flytta från litet till stort
När du ska flytta från den mindre lägenheten till en större, eller kanske till ett eget hus finns det en hel del saker du inte får missa. Använd vår checklista för att kontrollera att du inte glömt någonting.
Flytta till hus
-
Går flyttlasset till eget hus? Då gäller det att registrera sig för sophämtning, vatten och avlopp, eventuellt uppvärmningslösning, kolla upp sotning, och fundera över om ni behöver larm. Det senare kan den lokala Grannsamverkangruppen svara på.
- För husägaren står saker som snöskyffel, stege och en välfylld verktygslåda högt på måste ha-listan. Och fungerande brandskyddsprodukter, förstås.
Inredningsplanering
- Mattorna från den lilla lägenheten kommer garanterat att se ut som frimärken på de nya, generösa golvytorna. Om de inte ska användas som stötdämpning i flytten kan det vara lika bra att sälja eller skänka bort dem redan nu.
- Kommer renoveringen att vara klar innan ni flyttat in? Så skönt! Annars är ett gott råd att göra en vettig prio-lista över vad som behöver fixas. Börja inte med att riva ut golvet eller det fungerande köket utan ta det viktigaste först.
- Även möblerna kan plötsligt ha krympt när de ska fylla större rum. Är det ändå värt att ta med dem? Det kan trots allt vara en bra idé att bo in sig innan ett nytt möblemang införskaffas.
- Var redo att göra ett fynd! Med planritning och mått för nya hemmet i handväskan, är det bara att slå till om du ramlar över det perfekta matbordet eller mysigaste soffan i second hand-affären eller på Blocket. Kanske kan du be att få hämta efter flytten.
- Lampor – ni kommer att behöva fler än ni anar för att lysa upp en större bostad! Notera på inköpslistan.
Försäkring och RUT
- Se över försäkringsskyddet och justera ersättningsbeloppen i nivå med det nya hemmet och dess inredning. Flyttar du till villa behöver du en försäkring som gäller både huset och tomten.
- Du kan göra RUT-avdrag inte bara för flyttstädning, utan även för flytthjälp från firma (dock inte själva flyttbilen eller materialet).
- Kolla även om du är försäkrad under flytten, det vill säga när dina prylar är på väg från den gamla till den nya adressen.
Inför flytten
- Du kommer garanterat att behöva fler flyttkartonger än du tror. Kartonger kan hyras eller köpas.
- Spara på tidningspapper att slå in saker i, eller köp tunt papper i stora ark av flyttfirman.
- Töm byrålådor och skruva gärna bort ben på borden.
- En pirra underlättar även om du har flytthjälp. Den är bra att ha när kartongerna ska flyttas runt i ert nya hem.
- Se till att elen är påslagen lagom till inflyttningen i ditt nya hem.
Packa smart
- Krukväxterna får du själv transportera till ditt nya hem, flyttfirman tar ofta inte ansvar för dem. Ställ ner växterna i kartonger med plast i botten för att undvika läckage. Knyckla ihop tidningspapper att lägga emellan. Trä plastpåsar eller sopsäckar över växternas toppar. Undvik att utsätta växterna för vinterkyla.
- Packa inte för tungt! Kombinera böcker med till exempel handdukar i kartongerna.
- Tidningspapper (eller annat tunt papper) är perfekt att slå in glas och porslin med.
Stoppa hopknycklat papper emellan så sakerna inte åker omkring. Bubbelplast kan vara bra till det allra ömtåligaste. I nödfall, använd kökshanddukar och andra textilier för att slå in servisen. - Märk kartongerna (på minst två sidor) med rum och eventuellt vad de innehåller.
- Värdesaker, som smycken och dator, packar du för sig. Säkrast är att själv ta hand om dem så att de inte råkar hamna på gatan eller i trapphuset utan uppsikt.
- Glöm inte taklamporna! Det kan vara bra att ha belysning under flyttdagen. Se till att du har en stege eller stol till hands när det är dags att ta ner de sista lamporna.
- Spara några kartonger och förpackningsmaterial till lamporna och övrigt som är sist kvar.
På plats
- Ett tips är att packa upp sovrummet först. Det är skönt att kunna gå och lägga sig i en nybäddad säng efter en lång flyttdag.
- Med filtar eller mattor under de stora möblerna är det lätt att dra runt dem och prova ut bästa placeringen.
Få koll på nya området
- Vad händer i området dit ni flyttar? Gå med i den lokala Facebookgruppen, de brukar heta ”Vi som bor i XXX”. Även den lokala Köp & sälj-gruppen är en oumbärlig källa till fynd eller extra pengar, särskilt för en barnfamilj.
- Ny kommun kan innebära nya regler för allt från barnomsorg till parkering. Se till att ta reda på vad som gäller.
- Vill du göra ett gott intryck hos dina nya grannar – bjud på en inflyttningsfika och passa på att få det senaste skvallret om dina nya kvarter.